| تاریخ ارسال: 1402/2/22 |
به همت انجمن علمی دانشجویی الهیات دانشگاه امام صادق علیه السلام، «بازدید علمی از شورای عالی قرآن کریم و مرکز طبع و نشر قرآن کریم جمهوری اسلامی ایران» با حضور جمعی از دانشجویان رشته علوم قرآن و حدیث در تاریخ دوشنبه ۱۱ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲ از ساعت ۱۰ لغایت ۱۲ برگزار گردید.
در ابتدای این برنامه، دکتر علی قاسم‌آبادی، در خصوص نحوه شکل گیری این شوری توضیحاتی را ارائه داد و گفت: شورای عالی قرآن زیرمجموعه دفتر مقام معظم رهبری است. شکل‌گیری این شورا به سال ۱۳۷۰ بازمی‌گردد. در آن سال، مقام معظم رهبری ضمن استماع تلاوت قرآن از طریق رادیو، متوجه خطایی در قرائت قاری می‌شوند و به عوامل دست‌اندرکار تذکر می‌دهند. اما این مورد اصلاح نمی‌شود و از این دست موارد مجددا رخ می‌دهد. این اتفاق منجر به شکل‌گیری ایده تاسیس شورای عالی قرآن می‌گردد. در حال حاضر، این شورا متشکل از: کارشناسان حوزه قرآن و رسانه است و وظیفه سیاست‌گذاری،  هدایت و حمایت از نغمات دینی (قرآن، دعا، مناجات فارسی و ...) را در صدا و سیما برعهده دارد.
معاون نظارت شورای عالی قرآن کریم در ادامه به فعالیت‌های گسترده این شورا اشاره داشت و با تأکید بر افزایش تعداد شبکه‌های صدا و سیما از دهه هفتاد تابه‌امروز، به فرصت‌های همکاری با شورای عالی قرآن پرداخت و افزود: اگرچه این شورا کار اجرایی انجام نمی‌دهد، لیکن فرصتی که می‌تواند برای اشتغال فراهم کند، از طریق ارتباط بین صدا و سیما و افراد و گروه‌های توانمند در تولید محتواست. یکی از حوزه‌هایی که در آن، شورای عالی به دانشگاه‌ها نیاز دارد، کارهای پژوهشی درباره نغمات دینی است. برای نمونه، در سال گذشته، عنوان نشست تخصصی شورای عالی قرآن، مهندسی تلاوت بود که به بررسی تأثیرات مثبت صوت، لحن و تجوید بر قرائات قرآن می‌پرداخت. برای نشست امسال نیز موضوع مشابهی مورد نظر است و امید داریم بتوانیم از ظرفیت داشکده الهیات دانشگاه امام صادق (ع) در این زمینه استفاده نماییم.
قاسم‌آبادی ضمن تأکید بر فراهم بودن فرصت‌های همکاری شورای عالی با دانشگاه امام صادق (ع) برای جذب قاریان و مدرسان تلاوت قرآن کریم، به برگزاری دوره‌های آموزشی و مهارت‌افزایی شورای عالی قرآن در زمینه قرائت قرآن کریم پرداخت و در خصوص خدمات تشویقی این شورا به فعالان قرآنی گفت: شورای عالی قرآن در حوزه قرائت و تدریس قرآن کریم گواهینامههایی می‌دهد که از مزایای آن می‌توان این موارد را نام برد: کسانی که مدرک درجه ۱ یا ۲ را دریافت نمایند، می‌توانند بدون آزمون کنکور در مقطع تحصیلی بالاتر شرکت کنند. همچنین، کسانی که مدرک درجه ۱ تا ۴ را دریافت نمایند، می‌توانند در هر رشته‌ای در دانشگاه‌های آزاد به صورت رایگان تحصیل کنند.
در ادامه این بازدید، دکتر حسن محمدی، توضیحاتی را در مورد مؤسسات قرآنی کشور ارائه داد و گفت: این مؤسسات بازوهای مردمی فعالیت های قرآنی در کشور هستند. امروز بیش از سه‌هزار مؤسسه قرآنی ثبت‌شده در سطح کشور داریم که بزرگترین شبکه مردمی فرهنگی را تشکیل می‌دهند. البته از این میان، حدود ۷۰ درصد این مؤسسات در حوزه آموزش عمومی قرآن فعالیت می‌کنند؛ حدود ۲۰ درصد به فعالیت‌های تبلیغی و تریجی مشغول هستند، و تنها حدود ۱۰ درصد آن‌ها در زمینه‌های پژوهشی، تدبری و محتوایی فعالیت دارند.
عضو هیئت مدیره اتحادیه مؤسسات و تشکل‌های قرآن و عترت کشور سپس به‌اختصار از سیر شکل‌گیری شماری از مراکز و نهادهای قرآنی کشور سخن گفت و اهداف وظایف هریک را در حوزه تعلیم و ترویج قرآن کریم تبیین نمود. وی افزود: بالغ بر نود درصد آموزش قرآن در کشور، سهم مؤسسات مردمی است. پیش از انقلاب اسلامی، کمتر از پنج مؤسسه قرآنی ثبت‌شده در کشور وجود داشت. اما با پیروزی انقلاب اسلامی و توجه ویژه به قرآن کریم، کمیت و کیفیت این مؤسسات مردم‌نهاد رو به فزونی گذاشت؛ به طوری که امروزه در هر شهرستان حداقل یک مرکز قرآنی یا یکی از شعب وابسته به آن‌ها وجود دارد. در سال ۱۳۸۲ که هنوز تنها حدود ۱۵ مؤسسه قرآنی ثبت‌شده فعالیت داشتند، اتحادیه‌ای با هدف رشد کمی و کیفی این مؤسسات با نام اتحادیه مؤسسات و تشکل‌های قرآنی تاسیس شد. از این سال تا سال ۹۵ (یعنی کمتر از ۱۳ سال) حدود ۵۰۰۰ مؤسسه قرآنی جدید تاسیس گردید. اگرچه بعد از تعطیلی تعدادی از این مؤسسات، تعداد آن‌ها به  ۳۰۰۰ مؤسسه رسید.
در ادامه معرفی مؤسسات و مراکز قرآنی کشور، دکتر محمدی به مرکز توسعه فعالیت‌های قرآن اشاره کرد که پیش از تأسیس اتحادیه مذکور، متولی پیگیری فعالیت‌های مؤسسات قرآنی بود؛ لیکن پس از افزایش شمار مؤسسات، این مرکز نیز رشد کرد و در سال ۱۳۸۹ به معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تبدیل شد. وی سپس تشکیل کارگروهی در شورای عالی انقلاب فرهنگی، تحت عنوان شورای توسعه فرهنگ قرآنی را از دیگر آثار افزایش چشمگیر مؤسسات قرآنی برشمرد و گفت: این مرکز که متشکل از دستگاه‌های قرآنی، نمایندگان مجلس و پنج تن از وزراء است، در نوع خود، یک پارلمان قرآنی به حساب می‌آید. لذا تصمیمات این شورا، به‌واسطه شورای عالی انقلاب فرهنگی، بر همه دستگاه‌های کشور نافذ است.
بخشی دیگر از صحبت‌های این عضو شورای عالی قرآن کریم به روند تأسیس سازمان تبلیغات اسلامی و نیز مؤسسه‌ای به نام دار القرآن الکریم اختصاص داشت که این اخیر به مرور رشد کرد و به سازمان دار القرآن الکریم ارتقا یافت. وی همچنین به سابقه شکل‌گیری سازمان اوقاف و امور خیریه اشاره داشت و گفت: این سازمان، متولی اصلی برگزاری مسابقات قرآنی در کشور می‌باشد که یک مرکز قرآنی ویژه برای این کار تأسیس نموده است.
پس از این برنامه، بازدید از مرکز طبع و نشر قرآن کریم جمهوری اسلامی ایران صورت گرفت. قائم مقام رئیس مرکز، دکتر مرتضی توکلی، ضمن استقبال از دانشجویان شرکت‌کننده در این برنامه و دعوت به همکاری با این مرکز در امور علمی پژوهشی، به اهداف و وظایف مرکز نام‌برده اشاره داشت و از اهمیت فعالیت‌های آن در راستای تهیه و تدوین مصحف جمهوری اسلامی ایران سخن گفت. وی با ابراز تأسف از کم‌توجهی مجامع دانشگاهی ایران به علوم مرتبط با مصحف‌نگاری و رسم الخط قرآن کریم، این عرصه را فرصت مناسبی برای همکاری دانشجویی با مرکز و انجام تحقیقاتی در قالب مقالات و پایان‌نامه‌های دانشگاهی برشمرد.

دفعات مشاهده: 629 بار   |   دفعات چاپ: 84 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر