پلکان قدرت یا پلکان خدمت؟/گزارش تحلیلی بازنمایی مجازی شهید رحمتی
| تاریخ ارسال: 1403/3/7 |
پلکان قدرت یا پلکان خدمت؟
مالک رحمتی، استاندار جوان آذربایجان شرقی که بود؟ این سوالی است که بیبیسی در یکی از پستهای اینستاگرام خود پرسیده و در جواب آورده است: مالک رحمتی تنها چهار ماه بود که استاندار آذربایجان شرقی شده بود. او ۴۲ سال داشت و جوانترین استاندار دولت ابراهیم رئیسی بود. پدر همسر او، مصطفی سیدهاشمی، معاون هماهنگی ستاد اجرایی فرمان امام و نماینده پیشین مجلس است، یکی از چهرههای سیاسی استان آذربایجان شرقی پس از انقلاب. مالک رحمتی با وجود سن کم، از سال ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۲ سمت قائممقامی تولیت آستان قدس رضوی را بر عهده داشت، جایی که ابراهیم رئیسی در دهه ۹۰ مدتی پس از انتصاب به عنوان تولیت، قدمی بلند در پلکان قدرت در جمهوری اسلامی برداشت.
مولفههایی که بیبیسی برای معرفی شهید مالک رحمتی به کار برده شامل سن کم، رانت پدر و نزدیکیِ پرقدمت به شهید ابراهیم رئیسی میشود. طبق این تعریف گویی شهید رحمتی جوانی جویای قدرت است که با اتصال به روابط خود پلکان قدرت را در همان جوانی طی کرده است. رجوع به نظرات افراد زیر این پست اما تصویری دیگر از مالک ترسیم میکند.
پست مربوط به شهید مالک رحمتی تاکنون ۱۲۶۳۴۲ پسند دریافت کرده و ۷۹۱۰ نظر داشته است که در مقایسه با سایر پستهای مرتبط، از پستهای پربازدید و پرواکنش محسوب میشود. این پست از معدود پستهای بیبیسی است که در آن نظرات کاربران و مخاطبین تفاوت و تضاد فاحشی با متن کارشده بیبیسی برای پست دارد.
نظرات ثبتشده در زیر پست را در سه دسته میتوان تقسیم کرد. دستهای از نظرات به دفاع و حمایت مشترک و توأمان از شهید مالک رحمتی، سایر شهدای حادثه، انقلاب اسلامی و گفتمان رسمی جمهوری اسلامی مربوط میشود. پرتکرارترین مضامین این دسته نظرات عبارت است از: زنده باد جمهوری اسلامی، شهید جمهور، لبیک یا خامنهای، شهید خدمت، جانم فدای ایران و شهادتت مبارک. دستهای دیگر از نظرات شامل تسلیت به مردم ایران، تسلیت به مردم آذربایجان و طلب رحمت و مغفرت برای شهید میشود.
بیشترین نظرات اما در دسته تعریف و تمجید از شهید قرار میگیرند. در این نظرات شاهد تعریف و تمجید اقشار مختلف مردم با سلایق سیاسی مختلف هستیم. در میان تمجیدگران حتی مخالفین جمهوری اسلامی نیز دیده میشوند. تصاویر صفحه مخاطبان نیز گویای تنوع دیدگاههای فرهنگی و سیاسی تمجیدگران شهید است.
معدود پیامهای مخالف نیز با واکنش بسیار مخاطبان مواجه شده است. اغلب پیامهایی که طعنهوار علیه شهید مطرح شدهاند، در واکنش مخاطبان برچسب «تهمت» و «بیانصافی» خوردهاند. شاید نگاهی مستقیم به برخی از این نظرات بهتر باشد:
«استاندار شریف و دلسوز آذربایجان»، «انسان و مدیری شریف»، «خیلی کاربلد»، «واقعا برا استان آذربایجان شرقی نعمت بود»، «یک حقوقدان باشرف و کاربلد»، «فقط ناراحتم ازینکه با خیلی از مسئولین بیکفایت استانمون، بهطور جدی و با اقتدار برخورد میکرد، ازشون کار میخواست، پاسخگویی میخواست، الان یه سری از اونا تا کفششون عروسیه، میگن اونی که به ما گیر میداد، رفت و راحت شدیم»، «به پاکدستی و تواضع ایشون شهادت میدم»، «شرافت اگر تصویر بود»، «تاریخ دیگر هیچ وقت چنین بزرگمردی رو به روی خود نخواهد دید»، «مالک ثابت کرد میشود هم مسئول بود هم محبوب»، «استاندار به معنی واقعی مردمی و کاربلد و جوان»، «۴ ماه استاندار شد به اندازه ۴۰ سال خدمت کرد»، «بدون هیچ تشریفاتی میرفت و سرزده ارگانها رو بررسی میکرد»، «استاندار رییس جمهور استانه... آدم تا برای مردم کار نکنه اینجور محبوب نمیشه»، «چرا چرا زودتر نشناختیمشون»، «بهترین استاندار ایران، باسواد، خاکی، مدیر»، «افتخارم این است که توفیق همکاری با ایشان را داشتم»، «یه دونه کامنت منفی راجب ایشون نیست، پس تعهد به مردم هنوز وجود داره»، «به خود افتخار میکنم که متولد مراغه بود و همشهری ما»، «آذربایجان چنین استانداری به خود ندیده بود»، «ثابت کرد به خدمت هست نه قدمت»، «لقبش مالک اشتر آذربایجان هست».
امری که بر واقعی و مردمی بودن نظرات اشاره دارد، ترکی بودن بیشتر پیامها است. پیامهایی از قبیل الله رحمت السین یری بهشت اولسون، الله رحمت السین لیاقت لی انسانی دی، حیف اولسون، یاشاسین مالک رحمتی و مکانی جنت اولسون از پیامهای پرتکرار این پست هستند. حال راحتتر میتوان به این سوال پاسخ داد که شهید مالک رحمتی پلکان قدرت را پیش رو داشت یا پلکان خدمت را...
به قلم علیرضا حسین پور، دانشجوی کارشناسی ارشد دانشکده معارف اسلامی و فرهنگ و ارتباطات دانشگاه امام صادق علیه السلام
کلیدواژه ها: دانشگاه مرجع | دانشگاه امام صادق(علیه السلام) | دانشگاه مرجع اسلامی | دانشجو | اساتید| |
دفعات مشاهده: 894 بار |
دفعات چاپ: 101 بار |
دفعات ارسال به دیگران: 0 بار |
0 نظر