اساسنامه هسته پژوهشی-مطالعاتی تاریخ سیاسی ایران معاصر

| تاریخ ارسال: ۱۳۹۹/۲/۳۱ |
مقدمه
تاریخ سیاسی معاصر ایران قبل و بعد از انقلاب اسلامی از جمله حوزه های دانشی است که ضرورت پرداخت بدان امری روشن و بدیهی است و همچون ماده ی خامی است که در قالب رشته ها و گرایش های گوناگون علوم انسانی، راهنمای تحلیل و تبیین است. تاریخ سیاسی را نمی توان به گرایش و حتی رشته ای خاص محدود نمود و لزوم پرداخت بدان از جانب تمامی رشته ها پذیرفته شده است. تاریخ سیاسی از جانب جریان ها و طیف های مختلف علمی و رسانه ای مورد بحث و تبیین قرار می گیرد و هر جریان فکری بر اساس مبنی ارزشی خود به باز روایت آن می پردازد و امروزه در دهه پنجم انقلاب اسلامی روایت ها و تحلیل های متعددی از تاریخ معاصر ارائه می شود که بسیاری در صدد تحریف و جایگزینی روایت خویشتن اند، به ویژه از دوره پهلوی.
   دیگر آن که علاوه بر تاریخ پیش از انقلاب اسلامی، تحولات بعد از پیروزی انقلاب اسلامی خود انباشتی از تجربه ای منحصر به فرد از تشکیل و اداره نظام سیاسی در الگوی دین گرا است و قطعا مملو از دانشی نهفته که نیازمند تبیین و تدوین است و خود بخشی مهم از تاریخ سیاسی ایران معاصر محسوب می گردد به خصوص دهه شصت و دوران حیات حضرت امام(ره).
    بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی بر هر دو این مهم تاکید شده است: یک. تاریخ و گذشته تاریخی انقلاب اسلامی و دو. تجربه متراکم انقلاب اسلامی در چهار دهه اخیر. بنابراین ضرورت تشکیل و توسعه این زمینه دانشی امری روشن و شفاف است و لزوم پرداخت بدان در دانشگاه امام صادق(ع) توضیح واضحات است.

1.اهمیت
با توجه به اسناد بالا دستی نظام به ویژه بیانیه گام دوم و اسناد بالادستی دانشگاه امام صادق(ع)، توجه به تاریخ سیاسی معاصر ایران، از جمله ضروریات در ایفای نقش دانشگاه و دانشجو امام صادق(ع) است. گذشته چراغ آینده است و سرمایه ای به جهت تولید دانش بومی سیاست و دیگر رشته های علوم انسانی است و به عنوان مثال نمی توان از اقتصاد سخن گفت و تاریخ اقتصاد سیاسی ایران معاصر را مطالعه نکرد، نمی توان از فرهنگ گفت و تاریخ سیاست گذاری های فرهنگی در تاریخ معاصر توسط دولت و رژیم های سیاسی را در نظر نداشت. به تعبیر رهبر انقلاب اسلامی در بیانیه گام دوم، «برای برداشتن گامهای استوار در آینده، باید گذشته را درست شناخت و از تجربه‌ها درس گرفت؛ اگر از این راهبرد غفلت شود، دروغها به جای حقیقت خواهند نشست و آینده مورد تهدیدهای ناشناخته قرار خواهد گرفت. دشمنان انقلاب با انگیزه‌ای قوی، تحریف و دروغ‌پردازی درباره‌ی گذشته و حتّی زمان حال را دنبال میکنند و از پول و همه‌ی ابزارها برای آن بهره میگیرند. رهزنان فکر و عقیده و آگاهی بسیارند؛ حقیقت را از دشمن و پیاده‌نظامش نمیتوان شنید.» (بیانیه گام دوم).

2.اهداف
1. مطالعه تحولات و روندهای اساسی در تاریخ سیاسی ایران معاصر با رویکردی فعال، نقادانه و تحلیلی.
2. توجه و پاسخ گویی به ابهامات و شبهات تاریخ سیاسی معاصر
3. مطالعه، بررسی و نقد منابع اصلی و دست اول تاریخ سیاسی معاصر
4. توسعه مطالعات روشمند تاریخ سیاسی در میان دانشجویان رشته معارف اسلامی و علوم سیاسی و دیگر دانشجویان.
5. بهره مندی از رویکرد های میان رشته ای در مطالعات تاریخی: مطالعات فقهی-حقوقی، مطالعات اقتصادی، مطالعات فرهنگی و سیاسی.
6. ایجاد دغدغه مندی و دقت در تحولات تاریخی در تمامی رشته های دانشگاه.
7. بهره گیری از انباشت تجربی تاریخ معاصر و تاریخ تحولات جمهوری اسلامی ایران
8. ایجاد محور و هسته ای میان دانشکده ای در مطالعات تاریخی
9. تربیت مربی و پژوهشگر تاریخ سیاسی معاصر
10. دسته بندی منابع تاریخ سیاسی معاصر ایران قبل و بعد از انقلاب اسلامی و طراحی سیر مطالعاتی
11. بهره گیری از منابع متنوع تحلیلی، نقلی و رسانه ای تاریخی

بر اساس اهداف پیش گفته سیر مطالعاتی در چارچوب مقاطع تاریخ سیاسی ایران معاصر و در قالب سطوح ابتدایی تا پیشرفته، طراحی و اجرا خواهد شد. بدیهی است در این سیر علمی، توجه به منابع اصلی مدنظر خواهد بود و در این بین از منابع تحلیلی، منابع نقلی و منابع نوین و رسانه ای بهره خواهد شد.

3.توانمندی ها و ظرفیت ها
در دانشکده معارف اسلامی و علوم سیاسی اساتید با تجربه و مجربی همچون دکتر جمال زاده بر روی تاریخ سیاسی ایران معاصر متمرکز بوده اند و دانشکده دارای فارغ التحصیلان متخصصی در گرایش مسائل ایران است که دارای تجربیات گران قدری در حوزه تاریخ سیاسی معاصراند. دروسی چون «تاریخ تحولات سیاسی معاصر 1و2»، «تاریخ تحولات خارجی ایران» ، «سیاست و حکومت در جمهوری اسلامی» و ... در رشته علوم سیاسی و درس «جریان شناسی سیاسی» در دیگر رشته ها، از جمله بسترهای آموزشی و پژوهشی هستند که هسته مورد پیشنهاد می تواند از آنان بهره برداری نماید و برای علاقه مندان به این حوزه علمی مجال و فرصت پژوهش و مطالعه بیشتری را فراهم آورد.

4.سازمان نیروی انسانی
4-1.سرپرست/ معرفی اجمالی بیاید
4-2.اساتید مشاور
1. دکتر ناصر جمال زاده، دانشیار دانشکده معارف اسلامی و علوم سیاسی
2. دکتر حمید هوشنگی، استادیار دانشکده معارف اسلامی و علوم سیاسی
3. دکتر سید مجتبی عزیزی، استادیار دانشکده معارف اسلامی و علوم سیاسی
4. دکتر سید جواد حسینی، استادیار دانشکده معارف اسلامی و علوم سیاسی
5. آقای رامین مددلو، دانشجوی دکتری، گرایش مسائل ایران دانشکده معارف اسلامی و علوم سیاسی

4-3.دبیر هسته/ حسب ضوابط مندرج در ایین نامه یک دانشجو از میان پژوهشگران بند ذیل معرفی خواهد شد
3-5.پژوهشگران/ اسامی دانشجویان متقاضی عضویت به همراه کد و رشته آنها آورده خواهد شد.

دفعات مشاهده: 27 بار   |   دفعات چاپ: 3 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر