هسته «حقوق فناوری اطلاعات و مالکیت فکری» دانشکده معارف اسلامی و حقوق دانشگاه امام صادق علیهالسلام
معرفی
در پرده اول، دنیای امروز، دیگر آن دنیای «دوری»ها نیست. دنیای «E» هاست. «دور»ها بیش از آنچه مینمایند، به ما نزدیکاند. ابزارهای نوینی ابداع شدهاند و زندگی عموم را در همه ابعاد، از ارتباطات ساده گرفته تا امور پیچیده و فنی، دستخوش تغییر قرار دادهاند. این ابزارها که محصول فکر خود ما هستند، نام عمومی و آشنای «فناوری» را دارند. آنچنان در زندگی ما نفود کردهاند که دیگر زندگی بدون فناوری برای کسی قابل تصور نیست. حذف آن به معنای حذف بخش عظیمی از فعالیتهایی است که روزانه با آن ها سر و کار داریم. آیا میتوان آثار حذف تلفن، این ابزار ساده ارتباطی را در زندگی روزمره تصور کرد؟ حساب فناورهای پیشرفته و هوشمند روشن است.
در پرده دوم، از طرف دیگر، فناوری محصول فکر و اندیشه انسان است. درصد مهمی از صاحبان اندیشه برای کسب انگیزه در مسیر خلق آثار فکری، محتاج آنند که قانون به حمایت از آثار آنان برخیزد و زوایای زحمات فراوان آنان در خلق آثار را مورد مداقه و تنظیم گری قرار دهد. اندیشهها نو به نو میشوند و آوردههای جدیدی رونمایی میکنند؛ سودجویان در کمیناند و در فکر بهرهبردن من غیرحق از دسترنج صاحبان اندیشه.
در پرده سوم، آمیختگی فناوری با اندیشه و فکر انسان جدایی ناپذیر است. یک سری از مسائل مختص حوزه فناوری و یک سری دیگر مختص ساحت اندیشه و خروجی آن و برخی دیگر مشترک بین هر دو است. آنچه مهم است نیاز هر دو حوزه به چتر حمایتی دقیق علم حقوق است. چرا که حقوق نمیتواند در خصوص تحولات مستحدثه و پیش رو فقط نظارهگر باشد و قدرت تنظیمگری خود را به کار نگیرد. در این رسالت، حقوق محتاج آنست که مسائل هر دو حوزه را بشناسد و با موجودی خود راهی برای پاسخگویی بدانها بیابد و حقوق و تکالیف تمامی بازیگران هر دو عرصه را تبیین کنند؛ هم راهساز باشد و هم راهنما، هم انگیزه بخش باشد و هم مانع.
در پرده چهارم، در میان اهالی حقوق نیازمند قلمزنانی هستیم که در کنار حوزهها و مسائل سنتی حقوقی که سالهاست رایج است، به مسائل هر دو حوزه فناوری و ساحت فکر که نسبتاً جدید محسوب میشوند، ورود کنند و ادبیات علمی این حوزه را غنی ببخشند. این توانمندی امری نیست که یک شبه حاصل شود. بلکه محتاج ممارست و مداقه مستمر است. راهنما میخواهد و بستر رشد. در این راستا هسته علمی «حقوق فناوری اطلاعات و مالکیت فکری» با سرپرستی جناب آقای دکتر طاهر حبیبزاده عضو هیئت علمی دانشکده معارف اسلامی و حقوق در زمستان ۱۳۹۹ تشکیل میشود تا علاقمندان با عضویت در آن و اندیشهورزی مسأله محور، به رشد تدریجی در این حوزهها دست یابند و با تولید ادبیات علمی و نیز با حضور در مباحثات علمی برنامهریزی شده، بازوی فکری جامعه حقوقی کشور باشند.
اخبار و رویدادها
کلیدواژه ها: دانشگاه امام صادق علیهالسلام | دانشکده معارف اسلامی و حقوق | هسته حقوق فناوری اطلاعات و مالکیت فکری |
دفعات مشاهده: 465 بار |
دفعات چاپ: 59 بار |
دفعات ارسال به دیگران: 0 بار |
0 نظر